Samtale 12, Visjon
Inner Whisper - transformasjon og muligheter
Min blogg

Samtale 12, Visjon

GUY
 
Vel, Kari, vi er i starten av 2014 og tradisjonelt er dette tiden da vi lager nyttårsløfter.. Hvorfor vi venter til midnatt 31 desember med å ta disse beslutningene – denne omvendingen til en ny side – forundrer meg… Vi skulle skape nye beslutninger konstant, hele året.
 
Jeg har ikke laget et eneste Nyttårs-løfte, noe jeg valgte å avstå fra en lenge siden, nettopp fordi jeg er hvor jeg ønsker å være.   Ikke desto mindre, jeg tror det er passende i denne første uken af 2014 – og især i lyset af den reisen, du og jeg har begynt på sammen, Kari — å diskutere betydningen av å utvikle Vision. 
 
For  meg, betyr ordet "visjon"  bokstavlig talt det det sier: å ved hjelp det indre øyet,  krystallklart se veien eller reisen som ligger foran oss. Vi forestiller oss at der vi ønsker å Være, og hvem vi ønsker å Være- er vi rkelig.
 
En vision handler om konsolidere ens drømme og ambisjoner i et enkel, urokkelige, fokusert  tankerekke.  En vision kan skapes både individuelt og kollektivt, som i et firma`s vision. Ikke som man lett kan tenke seg, innrammet og hengende i firmaets foaje, hvor den eneste oppmerksomheten den blir gitt er den ukentlige støvtørkingen – men heller som en organisk prosess, i konstant forandring og forbedring, en milepæl som måler utviklingen.
 
Så 'surretiden' er avsluttet, og vi er tilbage på jobb i en eller annen form, og det er på tide å legge denne bunken av nye beslutninger på bordet og se, hva som kan gjøres med dem!
 
Uanset om det handler om å oppdage eller gjennomføre ditt kall, eller det handler om å slutte å røyke, begynne å spille golf, er dette er også mål som trenger å finne sin plass i din visjon. .  Og det er vigtig å skape både kort- og langsigtige visjoner. Dette sikrer manifesteringen av det fullle potentialet av deg selv eller din virksomhet, så du ikke beveger deg for langt ifra denne steg-for-steg ruten  du skaper.
 
Kari, kanskje du vil dele hva det betyr å ha en visjon for deg, så  kan vi gi våre lesere noen pekepinner som kan legge grunnlaget for å skape en bærekraftig visjon.
 
KARI
 
Du startet jammen vår samtale dette året med et passende tema, Guy! Og, jeg beklager å si det…Mange av de beslutningene som ble laget nyttårs aften er nok allerede blåst avgårde…
 
Jeg har heller ikke jeg laget noen nye beslutninger. Mitt liv er nøyaktig der jeg ønsker det skal være, rett og slett fordi jeg må ta det fulle ansvaret for hva jeg har skapt.
 
Jeg har mål jeg ikke har nådd ennå, men faktum er at det er veien til målet som er viktig. Det er der vi oppdager hva vi er i stand til og hvor vi får våre potensialer til å vokse. Igjen vil jeg minne om at vår bevissthet er bare rundt 5 %. Så mange ting og prosesser skjer ubevisst når vi når vi prøver å endre gamle vaner.  Hva erstatter vi det med?
 
Hver eneste ting vi noensinne har opplevd i livet er lagret i form av bilder i hjernen.
 
 La oss ta et eksempel jeg ofte benytte til mine klienter:  Et nyfødt barn ser en penn, (Hvorfor en penn…? Ganske enkelt fordi jeg pleier å ha en penn  nærheten for å ta notater mens jeg jobber…) Hun har aldri sett en penn før, hun har ingen ide om hva det er, men bildet vil for alltid være plassert i hjernen hennes, sammen med alt annet som måtte finnes i situasjonen.
Er hun lykkelig eller trist, hva lukter hun? Hører hun noe i samme øyeblikk som hun ser denne pennen? Alt dette skaper et bilde som hjernen hennes vil bruke hver gang hun ser en penn resten av livet.
Så, for hver gang hun ser en penn igjen, vil bildet bli fylt ut med ny informasjon, nye følelser, nye lukter, nye lyder. Hun lærer den praktiske betydningen av den, hun lærer å utnytte den, hun lærer hvordan den kan hjelpe henne til å få det hun ønsker, eller ikke hjelpe henne til å få det hun ønsker…
 
Dette er virkelig imponerende! Tenk over det! Hjernen vår bruker hver eneste informasjon om alt vi noen gang har opplevd, hele bildet, som referanse for hver eneste nye beslutning! Og for hvert ord vi uttaler, hver tanke vi tenker, blir bilder satt sammen i hjernen for å gjøre det forståelig.
 
Har du noengang opplevd, Guy, at når du ønsker å skape nye beslutninger, er det lett å se målet, men når du prøver å lage en fullstendig visjon, begynner det å bli vanskelig?
 
Jeg vet jeg har opplevd det! Og jeg ser det nesten daglig, når jeg får nye klienter! Jeg pleier vanligvis å spørre, før vi begynnner, hvilke intensjoner de har med behandlingen de skal i gang med. Dette er en typisk samtale…:
 
 “Jeg ønsker et liv uten hodepine, jeg ønsker å ha det godt…”
“Så, hva betyr “ha det godt” for deg?”
“Jeg ønsker ikke denne hodepinen lenger”
“Ok, hva ønsker du i stedet?”
“Jeg ønsker hodepinen skal forsvinne, det ville blitt et nytt liv!”
“Ok, hvordan ser du det for deg?”
“Det ville bli fantastisk, ingen hodepine…”
“Så, hva ønsker du?”
“ Jeg ønsker at hodepinen skal forsvinne…”
 
Ser du, Guy? Rundt og rundt i sirkler… Og hjernen får beskjeden, I dette tilfelle visjonen om å fortsette å ha hodepine…
 
Så hva skjer om vi endrer samtalen litt:
 
“Jeg ønsker å være fylt av ny energi, jeg ønsker å føle meg sterk og sunn!”
“ Så, hva betyr det for deg?”
“Jeg ville ha nok energi til å kunne leke med mine barn, lytte til min partner, avslutte min arbeidsdag, vel vitende om at jeg har gjort en kjempejobb og bare se frem til å komme hjem for å møte resten av dagen”
“Ok, hvordan ser du det for deg?”
“Jeg kan se meg selv le og danse gjennom livet, jeg føler meg fullstendig trygg, jeg vet at uansett hva som skjer, er det riktig, selv om jeg ikke forstår det øyeblikkelig. Jeg stoler på at mine omgivelser reflekterer det jeg sender ut og jeg forstår at det er mitt ansvar å skape de forandringene som trengs for å nå mine mål.”
 
Ser du forskjellen? Igjen får hjernen beskjeden…Nå er visonen fullstendig annerledes!
Og den største forandringen her, er at i den første samtalen var fokuset på smerten. Og smerte er forbundet med frykt. Hjernens forsvarmekanismer reagerer og så får du en kamp-flukt situasjon. I en kamp-flukt situasjon, klarer du ikke å finne nye løsninger på problemet ditt, du klarer ikke engang å få tak i de nye innlærte metodene å gjøre det på! Du bare gjentar ubevisste gamle mønstre…
 
I den andre samtalen, gjennom å lage den visjonen, er du forkusert i øyeblikket, og steg for steg skaper du nye atferdsmønstre. Det er viktig å holde på visjonen, å bli værende i øyeblikket, være bevisst på hva du føler og vedkjenne deg det.
 
Det er din historie, du er den eneste med akkurat denne historien og det er derfor andre “eksperters”råd bør fortsette å være akkurat det. Råd.
 Kanksje trenger du bare å la det jobbe en stund, husk, alt du opplever er referanser for hva du velger. Så det kan være, at på et tidspunkt er det passende for deg, selv om det ikke er det akkurat nå…
 
 Det kan også være at en annen løsning er passende for deg, til en viss grad. Så lenge du holder fokus på visjonen fylt med hva du ønsker, ikke hva du ikke ønsker, fyller den ut med så mange detaljer som mulig, gjøre den levende og blir i øyeblikket…
 
Vi er eksperter på å gjøre dette! Vi gjør det hver dag! Det er sånn vi har skapt det vi ønsker å forandre…
 
Hva mener du, som Ontologisk Coach, om dette?
 
GUY
 
Som du sier, Kari, visjonen vår bør handle om de tingene vi ønsker, ikke det vi ikke ønsker. Dette er en av livets største illusjoner – vi får tross alt alltid det vi ber om, det er bare det at det meste av tiden ber vi ubevisst om de tingene vi “ikke ønsker” og vi undres på hvorfor!
 
Så, vi trenger å passe vårt språk – og ditt eksempel på de to forskjellige samtalene illustrerer denne observasjoenne av språket perfekt, Kari. Jeg har før sagt at vi undervurderer kraften av språket enormt. Det er med det vi bygger livet, våre drømmer, våre visjoner…
 
Vi bruker også språket til å gjøre oss selv maktesløse, så vel som andre. Følgende i et firma er at dersom ledelsens språk klart kommuniserer som den burde gjøre, vil resten av staben automatisk bli preget av stemningen av suksess og resultatet vil bli eksepsjonell vekst.
 
Under en av mine Coaching Workshops for entreprenører, introduserte jeg guidet visualisering. Omtrent som babyen lagret minnet om pennen (sammen med alt det andre det representerte for barnets sanser), ledet jeg entreprenørene, via en meditativ prosess, til å visualisere den utlimate bedrift, fra stedet den lå på, til passende inventar, til mennesker som var ansatt der, helt ned til hvilke samtaler som fant sted og hvilken rom som ble skapt for stemning… Denne visualiseringen er et veldig kraftfullt verktøy – spesielt når den gjentas med jevne mellomrom for justeringer og utbedringer. Ved å gjøre dette I en meditativ tilstand, tillates ens Væremåte å fastsette nye bilder og nye måter å tenke på, inn i hukommelses-banken. Nå begynner du å bevege deg inn i kapasiteten i de resterende 95 %!   
 
Personlig har jeg funnet ut at dette virker mye bedre enn å ha visjonen dinglende rundt i hodet, hvor det snart spres utover; eller skrevet i en journalet sted, hvor det til slutt blir glemt i bunnen av en skuff…
 
Når det er sagt,vil jeg aldri avskrive nytten av en journal, ettersom du kan følge hvilke fremskritt du gjør og tanker du gjør deg. Legg visualiseringsprosessen til ligningnen jevnlig, sammen med tanker du måtte ha, (sett av tid for dette, akkurat som du kan gjøre for en daglig meditasjons-rutine) og du har en garantert oppskrift for suksess. Dette er den legitime dagdrøm som faktisk gir resultat!
 
Som jeg alltid opprettholder, dette krever utholdenhet. Hold fast på det, for jo mer du visualiserer hva du ØNSKER, jo mer vil du bli observant på språket du bruker og jo mer vil du bli oppmerksom på det du ikke sier, tenker eller gjør, som fyller åpningene I broen til Overflod!
 
Hvilke flere juveler har du, Kari, for å skape og opprettholde vår visjon?
 
KARI
 
Jeg hadde en fantastisk opplevelse i går, Guy, da jeg var på vei til å forlate klinikken for å gå hjem. Jeg bruker ofte sykkelen til jobb for å få litt mosjon og i går, da jeg gjorde meg klar til å avslutte dagen, var det veldig mørkt, som det er i Norge på denne tiden av året, og det regnet. En del av meg fortalte at jeg virkelig så frem til å sykle, en annen, mer voksen stemme et eller annet sted, fotalte meg at det var en dum ide. Med mange overbevisende argumenter… Du blir våt, du blir kald, det er trafikk, du har ikke lys på sykkelen… Og det går en buss om 15 minutter! Så, slutt med dette tullet! Vil du bli syk?
 
Så jeg bestemte meg for å ta bussen…
 
Jeg kunne nesten høre lille Kari sutre: Jeg vil sykle hjem… Jeg vil føle vind og regn i håret! Og den voksne Kari sa: Nei, du kan ikke gjøre det! Det er for mørkt, det er for kaldt! Hør på meg nå!
 
Så lille Kari ga opp. Og voksne Kari gikk til bussen. Og den var ikke der…! Jeg måtte vente enda en time, busstidene var endret. Så, jeg gikk tilbake til klinikken og hentet sykkelen og lille Kari ble glad igjen!
 
Jeg tenkte på dette på min våte og forblåste tur hjem. Jeg skapte denne situasjonen, som alt annet i mitt liv. I mitt hjerte hadde jeg et virkelig ønske om å sykle hjem, jeg ønsket å bli våt og litt kald, jeg har gjort dette i hele mitt liv og visjonen i mitt sinn var så klar, til og med uten at jeg reflekterte over det. Det har vært en naturlig del av meg og hele kroppen min blir lykkelig, ung og sterk igjen når jeg følger denne visjonen. Og det viktigste her, denne visjonen står så klart i mitt sinn at den skaper det høyeste potensialet.
 
Handlet dette bare om at jeg ønsket å sykle? Nei, det var alle de andre detaljene, mørket, temperaturen, regnet, vinden… Det minnet meg om et minne jeg hadde glemt for lenge siden, fra min barndom. Det samme været, det samme mørket, den samme temperaturen og jeg var så lykkelig! Så trygg! Så elsket!
 
Så min visjon skapte de samme følelsene i mitt underbevisste sinn, den skapte et potensiale! Jeg prøvde å igorere det, jeg prøvde å oppføre meg som en voksen, fornuftig kvinne. Men min visjon var sterkere, potensialet var sterkere.
 
Og det sterkeste potensialet vinner!
Jeg ble stoppet av en forandret bussrute.
 
Var det min sterke visjon som forandret bussrutene???
 
Nei, selvfølgelig ikke!
Men som jeg sa, jeg pleier å sykle, noen ganger tar jeg bussen. Og jeg visste de hadde forandret ruteplanen, jeg hadde bare glemt det. Det var fullstendig ute av mitt fokus, det var ikke en del av min visjon.
 
Voksne, fornuftge Kari lyttet til sin venstre, rasjonelle, strukturerte hjernehalvdel og gjorde det som virket mest fornuftig i øyeblikket. Det var et bevisst valg, et valg skapt av det 5 % bevisste sinnet. Min visjon var en gammel en, skapt da jeg var barn, fylt med følelser og emosjoner, nå levde det i mitt under-ubevisste sinn og det er 95 % sterkere…
 
Vi kan bruke dette med hensikt. Første gangen vi skaper en visjon, et fantastisk resultat på en eksamen, snakke offentlig, finne den perfekte kjærligheten, nok penger, den beste jobben, uansett hva vi trenger for å leve et liv i Overflod, starter vi å bygge et potensiale. Hver gang vi gjenskaper visjonen, blir den klarer. Og for hver gang berører vi minner, noe vi har opplevd før. Det er som et spill, et spill med hjernen. Og den spiller med, den vil gi deg alt du trenger for å skape visjonen strekere og sterkere. Og potensialet for at det skal skje, vokser.
 
Hva er det som skjer her? Du omprogrammerer hjernen, akkurat som du omprogrammerer pcen din. Du er sjefen, du kan programmere hjernen din nøyaktig som du ønsker, gjennom dine tanker og dine ord! Og du vil få det! Nøyaktig det du ber om. Kanksje ikke i dag.. Men når potensialet er stort nok…?
 
Ubevisst vet vi dette,alle sammen! Fordi det er det vi gjør! Vi skaper alle ting i livet vårt hver dag, for det meste ubevisst. Og så lenge det fortsetter å være ubevisst er det hele veldig forvirrende og som oftest skaper vi det samme resultatet, igjen og igjen.
 
Hvorfor ikke begynne å bruke dette til det beste for deg og alle rundt deg?
 
Neste uke har jeg lyst til å fortsette og gå dypere ned i hvilke hindringer vi kan møte når vi ønsker å forandre livet gjennom bevisste visjoner. Og hvordan vi kan ta eierskap i hindringene og forandre dem.
 
Vær sikker på å følge oss neste uke!

 
 
 
 
 
 
 

 

0 Kommentarer på Samtale 12, Visjon:

Kommentarer RSS

Legg til kommentar

Navn:
E-postadresse: (Obligatorisk)
Hjemmeside:
Kommentar:
Gjør teksten større, fet, kursivert og mye mer med HTML-kode. Vi viser deg hvordan.
Post Comment
RSS

Siste innlegg

DIN KROPP, DIN HELSE
SINNETS MAKT OVER KROPPEN.
DET HVITE RASERIET.
En ny tid er i emning.
OG MED SMÅ STEG FORANDRER VI VERDEN...

Kategorier

A Tribute
En ny tid
Mind over matter, sinnets makt over kroppen
Our unconcious world/ Vår ubevisste verden
Vår ubevisste verden/ Our unconcious world
drevet av

Website Builder drives av  Vistaprint